Ingrijorarea a fost ridicata cu privire la prezenta substantelor toxice din vaporii tigarii electronice, in special compusi carbonilici (de exemplu acroleina), care pot fi produse prin incalzirea glicerolului si glicolului utilizate in lichidele pentru tigara electronica. Astfel cercetatorii din Marea Britanie au facut un STUDIU ce a fost emis de publicatia stiintifica Cancer Prevention Research. In acest studiu concluzia acestora a fost ca fumatorii care inlocuiesc tigarile traditionale cu tigarile electronice, chiar si pentru o perioada scurta de timp, reduc mult expunerea la diversi factori poluanti (monoxid de carbon si acroleina care in timp afecteaza corpul uman).
Monoxidul de carbon, pe care fumatorii de tigari de tutun il inhaleaza, poate descreste cantitatea de oxigen transportat in globulele rosii din sange. Acest lucru duce la ingrosarea arterelor, boli de inima si accidente vasculare cerebrale. Acroleina este o substanta care irita tesutul expus si poate distruge cilii, acele mici particule care elimina microbii si bacteriile din plamani si din tractul respirator, fumatorii fiind astfel susceptibili la boli pulmonare si alte afectiuni grave.
Studiul a fost realizat cu ajutorul a 40 de fumatori, cu varste cuprinse intre 35 si 40 de ani, care isi doreau sa renunte la fumat, dar care in trecut au esuat in aceasta incercare. Cercetatorii le-au oferit acelasi tip de tigara electronica fumatorilor si au masurat cantitatea de monoxid de carbon din respiratia acestora cu o saptamana inainte de inceperea experimentului, in ziua in care au trecut pe tigari electronice si dupa 4 saptamani, iar pentru depistarea expunerii la acroleina s-a recoltat urina dupa acelasi tipar.
Rezultatele, conform studiului, dupa cele 4 saptamani au fost astfel:
– 16 persoane, care au folosit numai tigari electronice in intervalul acesta, au redus cu 80% expunerea la monoxid de carbon si acroleina;
– 17 persoane, care au folosit alternativ tigarile electronice cu cele clasice, au redus cu 52% expunerea la monoxid de carbon si 60% expunerea la acroleina.
Coordonatorul principal al acestei descoperiri, Hayden McRobbie, de la Institutul de Medicina Preventiva, din cadrul Universitatii Queen Mary din Londra, considera ca fumatorii trebuie sa renunte definitiv la tigarile clasice pentru a observa beneficiile adevarate de pe urma tigarilor electronice. “Acest lucru se intampla, de obicei, dupa o perioada de timp, iar fumatorii pot fi incurajati sa afle ca exista un avantaj din punctul de vedere al sanatatii, imediat ce incep sa foloseasca tigarile electronice”, a declarat McRobbie pentru agentia de stiri Reuters.
Actualul studiu vine in completarea altor cercetari recente care demonstreaza ca tigarile electronice sunt mai bune pentru fumatori, din punct de vedere al sanatatii. „Acest studiu demonstreaza ca fumatorii ar trebui informati ca tigarile electronice ii ajuta sa nu se mai expuna la chimicale periculoase pentru sanatatea lor”, a spus Dr. Riccardo Polosa, seful centrului de cercetare a tutunului, de la Universitatea din Catania (Italia), pentru Reuters.