Intr-un video, Dr. Robert Cranfield demonteaza rezultatele unui studiu publicat in New England Journal of Medicine, in ianuarie 2015, intitulat “Formaldehida ascunsa in vaporii tigarii electronice”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=bxuFSGjZeBg

 

Un studiu controversat privind emisiile de formaldehida

Fig. 1, Jensen et al., 2015

 

Controversatul studiu publicat de Paul Jensen si co-autori de la Universitatea din Portland, a stabilit ca “un utilizator de tigara electronica care vapeaza la o rata de 3 ml pe zi, inhaleaza 14.4 ± 3.3 mg de formaldehida pe zi”, estimarea riscului de cancer asociat cu vaparea este de 15 ori mai mare ca fumatul pe termen lung, potrivit rezultatelor publicate.

 

Reactii ferme in comunitatea stiintifica

 

Multi cercetatori, printre care si Konstantinos Farsalinos si Michael Siegen, au reactionat ferm la protocolul utilizat de catre Jensen si altii, si au invalidat concluziile lor.

Intr-un raspuns la observatii, trei dintre co-autorii publicatiei originale, cu exceptia lui Jensen, au recunoscut ca tigarile arse “contin mai multe substante toxice la concentratii relativ mai mari decat SFARSITUL” dar mentin concluziile lor prin respingerea ipotezei ca la aceste niveluri de formaldehide, o arsura uscata se calculeaza probabil intamplatoare, ceea ce creeaza un autorefuz de catre vaperi. Ca urmare a acestei publicatii, Konstantinos Farsalinos a publicat un articol intitulat “Tigarile electronice genereaza un nivel ridicat de aldehide numai in conditii de ‘puf uscat’.” concluzia: “Tigarile electronice produc niveluri ridicate de aldehida numai in conditii de inhalare uscata, in care supraincalzeste lichidul, provocand un puternic gust neplacut pe care utilizatorii de e-tigari il detecteaza si il evita. In conditii normale de vapare, emisiile de aldehide sunt minime, chiar si in noua generatie a e-tigarilor de mare putere.”

 

Robert Cranfield crede ca “cercetarea pana in prezent s-a concetrat prea mult asupra potentialelor riscuri ale vapatului si deloc pe ceea ce s-a intamplat cu oamenii care sunt deja vaperi de ani de zile.” Intr-un studiu efectuat in 2015, a privit retrospectiv consecintele de sanatate ale tigarilor electronice si a concluzionat intr-o scadere semnificativa a evenimentelor adverse de sanatate de la 1.78 in timpul fumatului la 0.07 dupa inceperea vapatului. El observa din rezultatele sale ca “Multe dintre grupurile care ar beneficia de reducerea efectelor nocive ale tigarilor electronice nu le folosesc in numar semnificativ” si propune actiuni de incurajare a vapatului si de inversare a impactului anilor de utilizare a tigarilor traditionale prin “pastrarea produselor de vapat ieftine, evitand taxele punitive si incurajarea fumatorilor pentru a incerca sa vapeze”.

 

Dictionar:

FORMALDEHIDA, formaldehide, s. f. Produs gazos folosit la fabricarea unor coloranti, medicamente etc.

ALDEHIDA, aldehide, s. f. Substanta organică obtinuta prin oxidarea moderata a unor alcooli, folosita in industria farmaceutica

 

Sursa: http://www.vapingpost.com