Desi Legea anti-fumat ne-a ocolit, Comisia Europeana nu a facut-o. De ce spunem asta? Deoarece din 20 mai 2016 au intrat in vigoare noi modificari la nivel european.
Noile reglementari, pe scurt, cu privire la tigara electronica sunt:
- Capacitatea sticlei de lichid nu va depasi 10 ml.
- Concentratia de nicotina din lichidul pentru tigara electronica nu va fi mai mare de 2% .
- Rezervorul (cartusul) tigarii electronice nu va depasi capacitatea de 2 ml.
- Avertismentele in privinta sanatatii vor aparea si pe ambalajele tigarilor electronice si a consumabilelor.
- Sticlele de lichid vor avea capace anti-baby.
- Reclamele cu beneficii in privinta tigarilor electronice vor fi interzise.
- Controalele guvernamentale vor fi mai amanuntite in ceea ce priveste importarea si comercializarea tigarilor electronice si a consumabilelor.
Ce doresc cu aceste legi? Standardizarea produselor pentru vapat si scaderea concentratiei de nicotina din e-lichide!
Sa vorbim in detaliu despre aceste noi reglementari:
- Capacitatea sticlei de lichid – daca pana acum s-au comercializat sticle de lichid mai mari de 10 ml, de acum aceasta cantitate nu se va mai depasi. In concluzie lichidul NiCOTEN a fost si va ramane la 10 ml.
- Concentratia de nicotina – in momentul de fata concentratia de nicotina este de 24 mg, insa in continuare aceasta nu va mai exista. Noile modificari interzic concentratia de nicotina de 24 mg, iar cea maxima va fi de 20 mg.
- Capacitatea rezervorului – va fi limitata la maxim 2 ml.
- Avertismente – Partea din fata si din spate a ambalajelor de tigari electronice vor fi ocupate de avertismente privind sanatatea. Asa cum sunt pe pachetele de tigari clasice, vor fi si pe ambalajele de tigari electronice, in pricipiu cu urmatorul mesaj: “Acest produs contine nicotina, substanta care cauzeaza dependenta.”.
- Accesul copiilor la e-lichid va fi limitat – sticlele de lichid vor avea, obligatoriu, sistem de blocare sau in termeni mai cunoscuti “capac anti-baby”, astfel incat copii sa nu aiba acces la ele.
- Promovarea tigarilor electronice – Campaniile de promovare vor fi interzise de catre Comisia Europeana deoarece considera ca mesajele cu beneficiile tigarilor electronice pot duce la obiceiuri nesanatoase. Desi cercetatorii au demonstrat aceste beneficii si faptul ca in comparatie cu tigarile clasice, tigarile electronice sunt mult mai sanatoase, Comisia Europeana nu este de aceeasi parere.
- Controale detaliate – fiecare producator si importator va fi obligat sa prezinte toate informatiile referitoare la continutul concret al produselor.
Aceste noi modificari au intrat in vigoare din 20 mai 2016, insa Directiva Produselor de Tutun a cerut o perioada de tranzitie de pana la un an pentru a se epuiza stocurile existente. Se mai incerca, inca, schimbarea acestor reglementari, iar noi vom reveni cu detalii, daca va mai fi cazul!
Putem respecta noile legi si sa vapam in continuare linistiti! Avem dreptate dragi vaperi?