Un alt aspect important pentru o alternativa de succes a fumatului este a determina care aspecte ale vaparii pot fi mai importante sa se focuseze, cel mai bine, pe imitarea ritualului fumatului. Asta este ceea ce cercetatorii Leuven and Thomas More University College of Antwerp din UK examineaza cu acest studiu.
Fumatul este un proces de invatare pe termen lung pentru creierul fumatorului
Autorii au calculat ca un fumator tipic de 40 de ani va experimenta 1-2 milioane de procese in care efectele fiecarui studiu au stabilit un ritual. Prima conditionare a stimulilor (CS) a acestui ritual este actiunea de a duce mana la gura, indicii vizuale, indicii senzoriale de inhalare/expirare, gat “lovit”, aroma/miros, iar conditionarea secundara a stimulilor sunt, de exemplu, locatia, timp al zilei, activitati precedente sau simultane, contextul social, indicii interne/emotionale.
Fumatul este un proces de invatare pe termen lung, pe parcursul caruia, fumatorul, isi antreneaza creierul sa asocieze conditionarea stimulilor cu consumul de nicotina. Sa scapi de aceste reflexe este complicat, dar pentru autori, tigarile electronice sunt bune pentru a mima cei mai importanti stimuli legati de actul de a fuma. Vaparea creeaza o experienta senzorimotoare, care este substantial similara, dar nu identica, cu cea care rezulta din fumat. Intrebarea la care cercetatorii incearca sa dea un raspuns este: “care dintre aspectele particulare ale ritualului fumatului sunt responsabile de aceasta reducere de pofta?”
Patru variabile legate de efectele tigarii electronice asupra reducerii “poftei” de a fuma tigari clasice
Reducerea poftei este esentiala in dezbaterea utilitatii tigarilor electronice pentru renuntarea la fumat. In timp ce unii sustin ca cel mai bun mod de a renunta la fumat este dintr-o data, rezultatele acestui studiu arata importanta nicotinei ce o contine e-tigarile in renuntarea poftei de tigari traditionale. Dar interactiunile dintre prezenta sau absenta nicotinei si alti factori au fost de asemenea testate, in special manevrarea tigarii electronice, inhalarea/expirarea sau indicii vizuali. In ciuda tuturor lucrurilor, efectele aromei nu pare sa afecteze pofta de tigari traditionale sau e-tigari.
Echipa de cercetatori belgieni (Martijn Van Heel, Dinska Van Gucht, Koen Van Brabant si Frank Baeyens) au examinat impactul a patru variabile referitoare la utilizarea tigarilor electronice asupra poftei de tutun si tigarile electronice: nivelul de nicotina ( 0% fata de 3.6%), componenta senzorimotorie (tigara electronica manipulata de catre participanti versus detinuta de un unipol), aspectul vizual (fara restrictii vizuale versus “legat la ochi”), si aroma ( aromele de Tutun Regular versus Mar).
Inducerea dorintei a fost un succes dupa o perioada, de o noapte, de abstinenta.
Setul experimental a constat in sesiuni de laborator ce evaluau efectul unei perioade de 5 minute de vapare asupra poftei dupa o noapte de abstinenta (confirmata prin analiza monoxidului de carbon expirat). Cei 81 de participanti au fost fumatori regulari ce au utilizat tigara electronica timp de o saptamana inainte de experiment si proiectarea a reprodus 16 conditii experimentale. Un model statistic a fost utilizat pentru a analiza puterea relativa a fiecarei conditii in combinatie cu alte, una sau doua, conditii. Pofta a fost evaluata cu doua teste: TCQ (Chestionare despre pofta de tutun pentru tigarile traditionale si e-tigari) si VAS (Scala vizuala analogica).
Modelul de tigara electronica care a fost propus participantilor a fost una de unica folosinta cu nicotina 0%, 2.4% and 3.6% si un PG/VG de 80/20. S-au folosit doua arome, tutun regular si mar.
Descoperiri majore
Atunci cand se utilizeaza tigara electronica dupa o perioada de o noapte de abstinenta:
- se obtine scaderea poftei de tigari sau e-tigari indiferent daca nicotina a fost sau nu prezenta dar scaderea a fost semnificativ mai puternica atunci cand nicotina a fost prezenta
- prezenta sau absenta indiciilor de manipulare s-au dovedit ca interactioneaza cu prezenta sau absenta nicotinei: cand au fost prezenti indicii referitori la actiunea standard “mana la gura”, reducerea poftei a fost obtinuta indiferent de prezenta sau absenta nicotinei (numai date VAS)
efectul semnelor vizuale privind reducerea poftei de e-tigari:
- legat la ochi, reducerea poftei a fost obtinuta indiferent de prezenta sau absenta nicotinei fara restrictii vizuale, efectele reducerii poftei de nicotina intra in joc.
- Aroma e-tigarilor nu pare sa afecteze pofta de tigari sau e-tigari.
Constatarile confirma rolul nicotinei in reducerea poftei si indica faptul ca si alti factori pot juca un rol in asta. Efectul direct al nicotinei in sistemul nervos este probabil primul implicat in reducerea poftei, dar autorii nu se debaraseaza de “gatul lovit” (impactul nicotinei asupra cailor senzoriale) care de asemenea joaca un rol important. Este indubitabil faptul ca manipularea unei tigari si actul de inhalare si expirare contribuie la reducerea poftei.
Aroma e-tigarii nu pare sa afecteze pofta de tigara sau e-tigara
Experimentul vizeaza replicarea constatarilor anterioare si au fost un succes pentru cele mai multe studii anterioare. Acesta a aratat, de asemenea, descoperirile originale referitoare la arome. In timp ce majoritatea sustin vaparea din cauza varietatii largi de arome, aproximativ 8000, aceasta constatare este foarte surprinzatoare. Aceasta poate indica faptul ca, componenta aromei lichidului nu este cruciala. Autorii au observat toate acestea, cand discutau cu participantii, ca asemanarea aromei tigarilor electronice, cu cele naturale cunoscute, nu a fost obtinuta, in special cu aroma de tutun care nu imita aroma fumului real.
Alta limitare majora a fost verificata pentru abstinenta de absorbtie a nicotinei in perioada retinere. Participantii au putut fi testati pentru abstinenta tigarilor de tutun, datorita masuratorilor monoxidului de carbon, dar testul nu a putut evalua daca participantii au vapat sau nu. In afara de performanta statistica a testelor cu doar 81 de participanti, autorii sunt prudenti cu generalizarea acestui rezultat de laborator pentru vaparea zilnica.
Cat timp dureaza intr-adevar sa se obisnuiasca cu vaparea?
In cele din urma, perioada de initiere a unei saptamani, timp in care participantul s-a antrenat cu e-tigarile, se poate, sa nu fie suficient pentru dezvoltarea pe deplin a sensibilitatii lor la creier sau tigara electronica nu a reusit sa ofere sentimentul deplin in comparatie cu tigarile traditionale? Acest lucru ar ajuta la intelegerea descoperirilor contraintuitive sau neasteptate ce au aparut in acest studiu.
Sursa: http://www.vapingpost.com