Dr. Konstantinos Farsalinos este un personaj cunoscut care a facut multe cercetari in industria tigarilor electronice, iar ECF – http://www.e-cigarette-forum.com , printre cele mai cunoscute forumuri la nivel international, a publicat un interviu cu acesta. El a povestit despre viitorul vapatului si despre experti recunoscuti care nu spun intotdeauna adevarul despre tigara electronica.
In urmatoarele randuri veti citi o parte din interviu pe care il gasiti complet si pe forum:
E-cigarette forum: Munca dvs. de zi cu zi este ca cercetator cardiovascular la un spital din Belgia, ce va determinat sa va concentrati cercetarile pe tigarile electronice?
Dr Farsalinos: S-a intamplat printr-o coincidenta. Tocmai terminasem un studiu despre detectarea disfunctiei cardiace la fumatori, cand doi prieteni mi-au trimis o poza cu noile lor tigari electronice.
Prima mea reactie a fost ca si-au irosit banii pe o prostie. Daca isi doreau cu adevarat sa renunte la fumat le-as fi prescris niste medicamente. Dar au ramas cu tigarile electronice si au continuat sa-mi trimita poze cum vapau. Dupa un timp, mi-am dat seama ca tigara electronica intr-adevar functioneaza pentru ei. Am decis ca acest lucru este ceva care trebuie sa fie privit in mod corespunzator, la un nivel stiintific, asa ca am decis sa fac unele cercetari pentru a vedea beneficiile potentiale. Am descoperit un forum dedicat tigarilor electronice din Grecia si acolo am gasit voluntari pentru primul meu studiu clinic despre tigarile electronice.
ECF: Un numar mare de persoane din domeniul medical par sa fi luat automat o pozitie impotriva tigarilor electronice. Simtiti ca dumneavoastra si echipa dumneavoastra va luptati singuri impotriva tuturor?
Dr Farsalinos: Anul trecut, m-am simtit destul de singur. Eram doar cativa care incercam sa cercetam tigarile electronice si, probabil, eram considerati nebuni de cei mai multi experti din domeniul nostru. Dar suntem in crestere; tigarile electronice obtin din ce in ce mai mult sprijin in fiecare zi. In ultimele cateva luni, am intalnit mai multe persoane din domeniul stiintific si medical care sa ne sprijine.
ECF: De ce acesti oameni s-au aratat interesati abia acum?
Dr Farsalinos: Inca nu exista suficiente informatii, insa este cu mult mai mult decat ce a fost disponibil in anii precedenti. In acest timp publicul a inceput sa afle adevarul despre tigarile electronice, in ciuda publicitatii negative. Cred ca acesti factori i-au convins pe oameni sa acorde mai multa atentie acestor dispozitive. Cred ca majoritatea oamenilor care isi exprima opinia negativa despre tigarile electronice nu prea cunosc foarte bine aceste produse. Daca iti exprimi parerea ta despre tigarile electronice in public, ar trebui sa stii despre ce vorbesti, pentru ca lucrurile pe care le spui ca om de stiinta influenteaza o multime de oameni.
ECF: Exista o ironie in ceea ce priveste aceasta situatie…
Dr Farsalinos: Nimeni nu se asteapta ca tigarile electronice sa fie un obicei absolut sigur si sanatos.
ECF: Asta este interesant, pentru ca din ceea ce vad in presa unele persoane nu vor fi fericite cu tigara electronica decat cand vor afla ca aceasta este 100% fara riscuri.
Dr Farsalinos: Stii vreun medicament care sa nu aibe efecte secundare? De exemplu : Paracetamolul este utilizat in intreaga lume, dar este cauza numarul unu prin care oamenii isi pun in pericol viata. Daca luati doar 10 comprimate o data, va puteti dezvolta necroza hepatica acuta. Este important, sa fie clar, ca noi nu spunem ca tigarile electronice sunt un lucru bun. Sunt un lucru bun pentru un fumator, nu sunt un lucru bun pentru toata lumea. Nu as sugera niciunui nefumator sa se apuce de vapat. Dar pentru fumatori, avand in vedere efectele devastatoare ale tutunului, nu exista nicio comparatie. Este o adevarata revolutie in reducerea efectelor nocive cauzate de tutun. Desi un lucru ideal ar fi ca vapatul sa fie doar o „punte” pentru a renunta la fumat, iar la sfarsit sa te opresti si cu asta.
Cea mai mare diferenta intre fumat si vapat este ca tigarile din tutun s-au facut pentru a transforma nefumatorii in fumatori. Inca de la inceput, tigarile electronice au fost comercializate pentru ca fumatorii sa devina vaperi, nu pentru ca nefumatori sa devina vaperi. Companiile de tigari electronice nu trebuie sa vizeze tinerii sau nefumatorii si asta este diferenta mare pe care autoritatile refuza sa o accepte.
ECF: A fost vreunul din studiile pe care le-ati realizat, interpretat gresit de altii?
Dr Farsalinos: UE, cu siguranta, a avut grija ca fraze din studiile mele sa fie izolate si prezentate intr-un context diferit. Eu nu pot da vina pe autoritatile de reglementare pentru ca nu sunt oameni de stiinta sau experti in tot ce legifereaza, desigur. Dar cel putin ei ar trebui sa citeasca documentele detaliat si sa ceara clarificari si sfaturi atunci cand au nevoie. Adesea, acestia nu fac acest lucru. Ei iau doar o propozitie care se potriveste cu agenda lor si o folosesc pentru a aplica reglementari care afecteaza milioane de oameni. Nu am fost surprins de reactia autoritatilor de reglementare UE fata de tigarile electronice. Problema pentru ei este ca au actionat prea tarziu, pentru ca exista atat de multe milioane de utilizatori in Europa, care nu le pot ignora si de aceea ei nu le pot interzice sau aplica reglementarile medicinale. Daca ar fi incercat sa faca asta in urma cu trei ani, nimeni nu ar fi acordat atentie si ar fi reactionat mai putin. Dar ei s-au trezit cam tarziu. Asta e bine pentru tigarile electronice si pentru fumatori. Actualul regulament UE are probleme semnificative, in special in ceea ce priveste limitele de nicotina. Limita stabilita este foarte mica. Am facut doua studii privind absorbtia de nicotina din tigarile electronice. Desi am folosit vaperi cu experienta, nivelul de absorbtie a fost de aproximativ o treime din cel care se absoarbe din tigarile din tutun – trebuie sa vapezi timp de 35 de minute pentru a obtine un nivel plasmatic de nicotina similar cu a fuma o tigara de tutun in cinci minute .
Acest lucru arata ca tigarile electronice nu furnizeaza nicotina la acelasi nivel, in special cu aceeasi viteza, ca si tigarile de tutun .
ECF: In cazul in care tigarile electronice ar fi mult mai eficiente, ar fi acestea mai eficiente ca si dispozitive de renuntarea la fumat?
Dr Farsalinos: Desigur, cu cat simulezi mai mult livrarea de nicotina cu atat va fi mai bine. Exista o multime de lucruri de facut pentru a imbunatatii tigarile electronice. Dar, avand o limita superioara de 20 mg este un pas inapoi mare .
ECF: Acesta este punct de vedere controversat, ca tigarile electronice ar trebui sa fie mai puternice.
Dr Farsalinos: Este, dar exista si alte probleme. Cele mai recente studii arata ca nicotina are nevoie de alte substante chimice prezente in tutun pentru a fi cu adevarat dependenta. Nicotina in sine nu este atat de dependenta precum credeam. Nu spun ca nu este dependenta, dar se pare ca alti alcaloizi intensifica dependenta nicotinei. Acestia nu sunt prezenti in tigarile electronice. Ma indoiesc ca un nefumator ar putea fi dependent de tigari electronice. Nu spun ca este imposibil, dar cred ca este foarte dificil.
Comenteaza