Vrem sa prezentam mai jos un scurt istoric cu privire la tigarile electronice:
1963 – Tigara electronica a fost prima data brevetata de Herbert Gilbert, a descris un dispozitiv care incalzeste o solutie de nicotina si produce abur. El a fost abordat de mai multe companii care si-au exprimat interesul in fabricarea aparatului sau, dar niciodata nu a intrat in productie.
2003 – Farmacistul chinez Hon Lik a inventat un dispozitiv: tigara electronica in Beijing. Un fumator inrait, Hon a fost inspirat de a proiecta e-tigara dupa tatal sau, care a fost, de asemenea, un fumator si a murit de cancer pulmonar. Creditat cu crearea primei generatii de tigari electronice, Hon a schimbat numele companiei sale „Gold Holdings Dragon” in „Ruyan” care se traduce prin „ca un fum”, si se refera la vaporii produsi atunci cand se utilizeaza o tigara electronica. Hon a inceput sa exporte dispozitivele de peste mari, produsele proiectate de el au constituit baza pentru produse disponibile astazi.
2005 – Omul de afaceri britanic Greg Carson a introdus e-tigari sub numele de „Electro Fag”. O dezbatere aprinsa a inceput in Parlament, parlamentarii au discutat daca acestea ar trebui sa fie interzise. Ei au ajuns la concluzia ca tigarile electronice nu ar fi supuse aceleiasi legislatii ca: tigarile, tutunul, si prin urmare au devenit legale in a fi fumate in interior.
2007 – Tigarile electronice sunt introduse in Statele Unite ale Americii. Asociatia pentru Alimente si Medicamente (FDA) le-au testat strict si a interzis multe din importuri. Organismul Stiintific EXPONENT Inc, mai tarziu a criticat sistemul de testare FDA. La 1 iulie – in Marea Britanie interzicerea fumatului intra in vigoare dupa Health Act 2006, acum este ilegal fumatul tigarilor de tutun in spatiile publice inchise, inclusiv in transportul public. Tigarile electronice sunt scutite de la interzicerea fumatului, deoarece nu contin tutun.
2008 – Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) afirma ca tigarile electronice nu ar trebui sa fie considerate un ajutor de renuntare la fumat si nu pot fi comercializate in acest mod.
2009 – Presedintele Obama semneaza un act cu FDA oferindu-le puterea de reglementare a industriei tutunului. Dupa aceasta, FDA a introdus o serie de legi noi, inclusiv una in care in anumite state comercializarea produsele de tutun cu arome sa fie interzisa minorilor. Toate noile produse din tutun trebuie sa treaca acum de standardele industriale impuse FDA. Statele individuale incep punerea in aplicare a actelor cu putere de stat cu privire la e-tigari, New Jersey si Oregon le includ in interzicerea fumatului in public.
2013 – Doctorii si Agentia de Reglementare produse medicale (MHRA) revizuiesc in prezent optiunile propuse pentru a reglementa tigarile electronice. Institutul National pentru Sanatate Excellence (NICE) este in curs de a realiza indrumare pentru utilizarea de e-tigari. ASH lansat un briefing in ianuarie, despre e-tigari, declarand ca : „NU considera oportun sa se includa e-tigarile in reglementarile pentru produse din tutun.”
Incet incet se vor reglementa si aceste produse si vom avea si „oficial” informatii corecte si bazate pe studii serioase, probabil ca va dura mai putin ca in cazul masinilor electrice….
Piata de tigari traditionale atinge in 2012 suma de 760 MILIARDE USD si atunci e usor de inteles de ce e important sa nu se zdruncine prea tare incasarile venite la bugetele fiecarei tari din accizele pentru tutun. 🙂