Aceasta este o recenzie a literaturii sistematice, publicata in Therapeutic Advances in Drug Safety, care evalueaza toate dovezile privind siguranta si riscurile asociate cu utilizarea tigarii electronice. De retinut, autorii acestei recenzii sunt implicati activ in cercetarea tigarii electronice si sunt eminenti oamenii de stiinta cei mai productivi din punct de vedere al numarului de publicatii in reviste pe aceasta tema (Zyoud et al.Worldwide research productivity in the field of electronic cigarette: a bibliometric analysis. BMC Public Health 2014;14:667.)

 Desi cercetarea si cunostintele despre tigari electronice este in continua expansiune, exista suficiente dovezi pentru a sustine ca acestea sunt, de departe, mai putin daunatoare, comparativ cu tigarile de tutun si ca trecerea de la tigara de tutun la utilizarea tigarii electronice este de asteptat sa conduca la beneficii semnificative de sanatate pentru fumatori.

Principalele puncte ale acestei recenzie sunt:

– Utilizarea tigarii electronice emite un abur (care poate contine nicotina) fara a implica arderea.

– Nicotina nu apare in lista oficiala ca o substanta cancerigena, nu provoaca boli respiratorii si are efecte minime in initierea si propagarea aterosclerozei. In ciuda analizelor care demonstreaza ca nicotina poate prezenta efecte cancerigene si mutagene, niciun studiu clinic nu a confirmat vreodata ca are astfel de proprietati la nivel asociat cu utilizarea umana. Este bine cunoscut faptul ca fumatorii de tigari clasice sufera afectiuni dramatice datorate fenomenului de ardere.

– Cele mai multe din substantele chimice emise in fumul de tigara clasica sunt complet absente in tigarile electronice, sau sunt prezente in cantitati minime.

– Un exemplu caracteristic este nitrosamina specifica tutunului, fumul rezultat este de pana la 1800 de ori mai mare, comparativ cu utilizarea de tigara electronica. Nicio tigara electronica nu emite ceea ce elibereaza produsele cu ardere. Alte substanțe chimice toxice, cum ar fi carbonilul, sunt emise la nivel mai mic, in comparatie cu produsele din tutun. Profilul chimic al lichidelor de tigari electronice si aburi este perfect compatibil cu rolul lor ca produse de reducere a noxelor din tutun.

– Studiile de evaluare a dimensiunii particulelor au fost aratate gresit, ca dovada, riscul pentru boli cardiovasculare si respiratorii. In realitate, este o vedere stiintifica fara precedent sa discuti despre dimensiunea si ignorarea compozitiei particulelor. Aburul tigarii electronice este in principal format din picaturi de propilen (sau polietilen) glicol, glicerol, nicotina si arome, cu cantitati foarte mici de alte produse chimice. Ele sunt incomparabile cu micro- si nano-particulele emise de sursele de ardere (cum ar fi tigarile de tutun) sau in materie de particule de poluare a mediului. Nu există nicio dovada ca particulele emise de tigarile electronice reprezinta un factor de risc pentru boli cardiovasculare. Pe baza compozitiei lor, acestea confera (daca este cazul) un risc minim.

– Toate studiile de citotoxicitate ale aburilor de la tigarile electronice au constatat ca acestea au un minim, iar in unele cazuri deloc, proprietati citotoxice la nivelul celulelor cultivate. Comparatia cu fumul de tigara traditionala a confirmat ca tigarile electronice sunt de departe mai putin toxice la nivelul celulelor studiate. Studiile pe animale au verificat profilul benefic de siguranta dintre ingredientele de baza ale tigarilor electronice (propilen/polietilen glicol, glicerol si nicotina), comparativ cu fumul tigarilor clasice.

– Nu exista expunere la mana a doua la produsele cu ardere. Expunerea nicotinei este de 10 ori mai mica decat la tigarile clasice. De retinut, expunerea nicotinei la mana a doua nu este asociata cu dependenta sau alte implicatii negative asupra sanatatii. Un studiu a constatat eliberarea de hidrocarburi aromatici policiclici; oricum, constatarea este discutabila din cauza lipsei arderii din tigarile electronice.

– Studiile clinice au demonstrat ca utilizarea tigarii electronice nu este asociata cu agravarea acuta a functiei cardiace sau tulburari de flux coronarian si nu activeaza caile inflamatorii. Exista constatari mixte cu privire la efectele acute asupra functiei respiratorii. Niciun studiu nu a constatat agravarea masuratorilor spirometrice, pe cand un studiu a comparat fumatul activ si pasiv cu utilizarea tigarilor electronice si a gasit efecte adverse doar dupa fumat. De retinut, un studiu recent ( nu este inclus in recenzie pentru ca a fost publicat mai tarziu) a descoperit ca la fumatorii astmatici ce au trecut la utilizarea tigarii electronice exista o imbunatatire semnificativa a functiilor respiratorii dupa 1 an de utilizare (Polosa et al. Efectele abstinentei fumatului si reducerea la fumatorii astmatici care trec pe tigarile electronice: dovezi pentru prejudicii de inversare. Int J Environm Res Public Health 2014;11:4965-4977).
Dovezile complesitoare actuale sprijina faptul ca tigarile electronice sunt, cu o marja mare, mai putin daunatoare decat tigarile clasice. Orice decizie de reglementare trebuie sa se bazeze pe dovezi stiintifice. Desi sunt necesare studii pe termen lung pentru a evalua cu precizie amploarea reducerii riscurilor, aceasta ar trebui sa fie examinata prin supraveghere dupa punerea pe piata, cum este cazul pentru fiecare alt produs de consum si chiar si pentru medicamente.

 Sursa: http://www.ecigarette-research.com/web/index.php/research